Pazartesi, Ağustos 22, 2005

Biz Jamaicadayken:))


Yillik deniz tatillerimizi Amerikanin guneyindeki adalarda geciriyoruz. Bu yilki adamiz Jamaica’ydi. Jamaica Karayiplerdeki ucuncu buyuk ada. Ada 253 km uzunlugunda:) (kucuk adalari siz hayal edin artik). Yaklasik 2.7 milyon nufusu varmis. Ada 1962 yilina kadar Ingiliz kolonisiymis. 1962’de bagimsizliklarini ilan etmisler ama Ingilizlere bagli kalmayi tercih etmisler. Jamaica, agac ve su kenti anlamina geliyormus. Ada gercekten de inanilmaz yesil. Resmi dil ingilizce ama ada halki genelde kendi aralarinda yerel bir dil kullaniyor.

Internette okudugumuz bilimum yorumdan sonra Couples Negril’de karar kilmistik. Karayip ada gezilerimizde all-inclusive (hersey dahil) ve adult-only (sadece yetiskinler icin) resortlari tercih ediyoruz. Couples Negril de isminden de anlasilacagi uzere sadece ciftlere yonelik bir tatil koyuydu.

Couples daha once gittigimiz resortlara nazaran kucuk ama cok sevimli ve inanilmaz yesil bir yer. Odalar resortun icine serpistirilmis uc katli kucuk binalardaydi.
Bizim odamiz 1 no’lu binanin ucuncu katindaydi. Odanin balkonuna cikinca ormanda hissediyorduk kendimizi, yesillik o kadar bol ve sik ki asagisi zor gorunuyor. Daha once gormedigimiz turden buyuk yaprakli tropikal bitkiler, agaclar vardi. Kumsal beyaz kumdan olusuyor ve cok temiz. Deniz de oyle, tabani kum, temiz ve bizim icin en onemlisi sakin, dalgasiz. Amerika’da dalgasiz denize hasret oldugumuz icin tatilin cogunu kumsalda ve denizde gecirdik. Lobide iki kisilik salincaklar var. Salincaklar havuza bakiyor, onde havuz arkada palmiyeler ve onun arkasindan gorunen deniz. Sabahlari erken kalkip bu manzaranin bayagi tadini cikardim.

Ilk gun deniz aktivitesi olarak deniz bisikleti ile acildik. Resort buyukce bir koyda, 7 mil uzunlugunda kumsal ve kumsalin etrafina dizilmis cesitli tatil koyleri vardi. Kiyidan oldukca acilmistik ki hava birden karardi. Jamaica’da hergun ogleden sonra saat 2-2.30 gibi yagmur yagmaya basliyor ve 2 saat kadar yagiyor. Bu istisnasiz hergun boyle. Yagmur aylarinda cok daha fazla yagiyormus tabi. Bu bizi hic etkilemedi tabi ki, yagmurda yuzmek cok eglenceli. Fakat kiyidan bayagi acilmisken kucucuk bir aletin icinde bardaktan bosanircasina yagan yagmuru kafamiza yemek hesapta yoktu tabi ki:) Biz gule oynaya devam ederken birden bizden yarim mil ilerde, gokyuzunde kocaman bir hortum olustugunu gorduk. Hortumun ucu yerden epeyce yukseydeydi ama yonu bize dogruydu ve kacmamiz da pek mumkun gorunmuyordu. Hayatimizda hic boyle birsey gormemistik, bir an ne yapacagimizi sasirdik. Ruzgar vardi ve hortumun denize degmemesine ragmen neler yapabileceginden endise ettik. Bu arada simsekler cakiyor ve yagmur siddetini artiriyordu. Derken hortumun ucu hizla yukseldi ve 5 dk sonra kayboldu. Bizden oldukca uzakta olan bir grup da hortumun denizden su cekmesine tanik olmus. Yanimiza fotograf makinasini almadigimiz icin bayagi hayiflanmakla birlikte cabucak gecip gittigi icin rahatladik.

Kaldigimiz surece yaptigimiz bir diger deniz aktivitemiz snorkeldi. Tekne ile acildik, mercana varinca snorkelleri dagittilar ve denize atladik. Goruntuler harikaydi. Envai cesit rengarenk balik ve mercan gorebiliyorduk. Su kablumbagasi ve kucuk kilic baliklari gorduk. Yarim saat sonra tekneye ciktigimizda, herkesin yuzu guluyordu. Aksam yapilan snorkelingde daha fazla deniz canlisi gormek mumkun oluyormus, daha buyuk su kaplumbagalari cikiyormus ortaya mesela. Fakat bu aksam gezilerinden birine katilan arkadaslarimiz gruplarindaki herkesi denizanalarinin isirdigini soyleyince vazgectik. Gunduzleri buyuk denizanasi gormedik hic ama aksam cikiyorlarmis demek. Ben yeteri kadar isirildim zaten, hala kasiniyorum:)

Resortda cesitli aktiviteler var, hemen her saat bir kosede birseyler yapiliyor. Daha giris yaparken elimize haftalik listeyi tutusturmuslardi. Orda bir de doga yuruyusu vardi, ona katilalim dedik. Adi doga yuruyusu olunca biz zannediyoruz ki resortun disina cikip ormana gidecegiz, kesif yapacagiz. Heyecanla hazirlandik, yerimizi aldik.Yuruyus basladiginda daha iki metre yurumeden durdurulup bu gordugunuz cicegin adi sudur seklinde bir giris yapilinca hayal kirikligi ve muz kabugu olduk tabi. Megerse resort icindeki bitkileri tanitan bir yuruyusmus bu. Eh o da doga yuruyusu tabi ama bizim istedigimiz vahsi doga idi:) Neyse, birkac farkli bitki adi ogrendik o anlamda fena olmadi. Zaten yuruyusun yarisinda, dokununca yapraklari kapanan bir bitkinin fotografini cekmekle ugrasirken grubu kaybettik, bizim doga yuruyusu resort ici fotograf cekme isine donustu.

Sayili gun cabuk geciyor tabi, onu da yapalim bunu da yapalim derken hemen bitiverdi tatil. Alti cam tekne ile gezi, aksamustu katamaran gezisi, sabahlari kumsal boyunca yuruyus, kano, kumsalda acikhava sinemasi, yaptiklarimiz arasinda aklima gelenler. Katamaran gezisinde kalabalik bir gruptuk. Icki servisi de oldugu icin daha yoldayken sarhos olanlar vardi aramizda. Yan koylari dolasarak Pirate’s Cliff denilen, yuksek kayaliklarin oldugu bir yere gittik. Burda, asagida magaralar var, ustte de bar-café tarzi bir yer var ve ayni zamanda isteyenler cikip clifften suya atliyor. Buralar ozel yerler oldugu icin clifften atlamak da ucretliydi. Cliff bayagi yuksekti. Adil atladi ama ben maalesef onu cekemedim. Hemen fotograf makinasiyla hem de kamerayla cekeyim diye ugrasirken sonucta hicbiriyle cekememis oldum:)

Adil daha onceki postinglerden de tahmin edeceginiz uzere bu ara audiobook’lara takildigi icin gunun cogunu kumsaldaki hamaklarda kitabini dinleyip ickisini yudumlamakla gecirdi. Sabah kahvaltidan sonra ilk is kumsala inip hamagimizi, sezlongumuzu secip bayragimizi dikmek oluyordu zaten. Kumsala inenlere kirmizi bir bayrak veriyorlar. Icecek birsey istediginiz zaman bayragi dikiyorsunuz garson gelip siparis aliyor. Bayrak dikili oldugu surece garson surekli geliyor:) Muhtesem birsey bu, tembellikte son nokta:)) Bu hizmeti sonuna kadar kullandik tabi ki.

Genel olarak – gunde iki saat yagip durmasi beklenirken iki gun aksama kadar yagip kumsalda partinin ve kumsal atesinin iptal edilmesine yol acan yagmura ragmen - cok guzel ve tabi ki her tatilde oldugu gibi cok kisa bir tatil oldu.

Hiç yorum yok: