Pazartesi, Eylül 26, 2005

Kitap: The Rise Of Theodore Roosevelt

Edmund Morris'in Theodore Roosevelt (TR) hakkinda yazdigi uclemenin ilk kitabi "The Rise of Theodore Roosevelt"i bitirdim.

Kitap, TR'in 27 Ekim 1858 yilinda New York'ta dogumu ile basliyor ve 1901 yilinda Baskan Yardimcisi secildikten kisa bir sure sonra, donemin devlet baskani McKinley'in oldurulmesi ile en genc Amerikan baskani oldugunun kendisine iletilmesi ile sonlaniyor.

Durustlugu, yirticiligi, atakligi, keskin ic gudusu, politik dehasi, sportmenligi, sinirsiz enerjisi ile kitap TR'in dolu dolu yasanmis hayatinin 42 yilini gozler onune seriyor.

TR, daha 23 yasinda Kongre'ye secilir. Washington'daki hararetli calismalari ve cikartmaya calistigi kanunun oylamasinin gecikmesi yuzunden ilk cocugunun dogumuna bile yetisemez. Ertesi gunun aksaminda hem karisi hem de annesinin olum doseginde oldugunun haberini alir! Ne aci bir durum. Gece ikide annesini ogleden sonra da esini kaybeder: "Hayatimin isigi sondu" (The light of my life has gone out) der; henuz 25inde dul kalmistir...

Hem Polis mufettisligi hem de Valilik yaptigi donemlerde, gece gunduz teftislerle, cesurca rusvetin ve kokusmus politikaci-buyuk sirket isbirliginin uzerine giderek, kadin ve cocuklarin belli saatten fazla calistirilmasini engelleyip, 8 saat calismayi standart haline getirerek, halkin ezilmesini engelleyen sayisiz kanunla kisa zamanda New York tarihinin gelmis gecmis en unlu isimlerinden biri haline gelir.

Babasinin, donemin zenginlerinin yaptigi gibi Amerikan sivil savasina gitmeyip yerine para ile asker tutmasini icine sindiremez ve 1899'da bir Amerikan gemisi battiginda patlak veren Ispanyol - Amerikan savasinda olusturdugu suvari birliginin basinda Kuba'da savasir.
Sevgili Ispanyol dostum Carlos Perez Martinez'le, Arabistan'da vaktimiz bolken uzun uzun bu savasi tartistigimizda, Ispanyollarin, savasa sebebiyet veren Amerikan gemisini, Amerika'lilarin bahane olsun diye batirdiklarina inandiklarini soylemisti. Kitapta anlatildigina gore, arastirma sonucu kongre raporunda Ispanya'nin acikca suclanmadigi ama dis etken sonucu geminin battigi bildirilir ki gemi patlayici malzeme yukludur ve bir hata sonucu 250 kusur kisinin hayatini kaybetmis olmasi ihtimal dahilindedir.

Ancak, Roosevelt'in dahil oldugu, 'Eski Dunya' guclerinin Amerika kitasindan atilmasi taraftari emperyalistler bunu savasa bahane olarak gorurler. Roosevelt o donem Donanma'dan Sorumlu Mudur'un yardimcisidir ve savastan 1 yil once o mevkiye gelir gelmez, donanmanin guclendirilmesi calismalarina baslamistir.

Aslinda kitabin diger bolumlerinden ogreniyoruz ki, Roosevelt'in Harvard'da okudugu donemde yazmaya basladigi ve uzun arastirmalardan sonra yayinladigi "1812 Donanma Savaslari" adli bir kitabi vardir ve kisa zamanda guclu bir donanma olusturmanin mumkun olmadigini bilmektedir.

TR, yazdigi 150,000 mektup, 38 kitap, gunlukler ve tabii ki devlet kayitlari ile zengin bir kaynak birakmis geriye. En kisa zamanda serinin 2. kitabi Theodore Rex'e baslamayi planliyorum.

Bu arada bir talihsizlik yasadim ve cebimden iAudio X5L'yi cikartirken elimden kaydi yere dustu. Tam joystik'in uzerine dusmus ve joystik hafif sola kaymis; o yonde hareket ettirirken maalesef zorlaniyor. Oh well...

Hiç yorum yok: