Pazar, Aralık 25, 2005

Gezi Notlari II - Rio De Janeiro


Corcovado

Kaldigimiz yerden devam ediyoruz. Rio’da mutlaka gorulmesi gereken yerlerin basinda Corcovado dagi ve dagin tepesindeki Christ the Redeemer heykeli geliyor. Sehrin hemen her yerinden heykeli gormek mumkun. Corcovado dagi 710 m yuksekliginde ve ulusal park sayilan Tijuca Ormani’nin icinde. Tijuca Ormani dunyada bir sehir icinde bulunan en buyuk ve dunyadaki ilk yeniden agaclandirilan orman olma ozelligine sahip. Dagin tam tepesinde de 38 m yuksekliginde bir Christ heykeli var. Yapimina 1921 yilinda baslanmis ama ancak 1931’de tamamlanabilmis. Heykelin yana dogru acik kollari tum sehri kucakliyor.Heykelin onundeki platformdan sehrin tamami gorulebiliyor ve manzara coookkk guzel. Tepeye kucuk trenlerle cikiliyor. Sporcuyum ben aktif dinamik heyecanliyim derseniz biraz(!) dik yokus ve 220 basamak merdiveni tirmanarak da cikmak mumkun:)) Biz sabah saatlerinde gittik ve butun tur otobusleri ayni saatte geliyor oldugundan olsa gerek cok kalabalikti. Ama yukari cikinca herseyi unutuyorsunuz. Sehrin manzarasi o kadar guzeldi ki heykele bakmayi bile unuttuk bir sure:)

Sugar Loaf – Pao de Acucar

Sugar Loaf, Rio’nun yukaridan gorulebilecegi ideal yerlerin bir digeri. Sugar Loaf deniz kenarinda, Atlantik Okyanusu’na acilan Guanabara Korfezi’nde yer aliyor ve iki tepeden olusuyor. Yukariya teleferikle cikiliyor. Oraya cikmak icin gunesin batisini denk getirmeye calistik. Getirdik de aslinda ama hava bulutlu oldugu icin istedigimiz goruntu pek olusmadi. Yine de sehrin goruntusu cok guzel. Sugar Loaf Copacabana’ya cok yakin, yurume mesafesinde hatta. Teleferik once ilk tepe olan Urca’ya cikiyor, orasi 224 m. Orada biraz oyalanip fotograf cektikten sonra ikinci teleferikle Sugar Loaf’in tepesine ciktik. Yukseklik 396 m. Gece manzarasi cok guzeldi. Oldukca uzun kaldik orda. Fotograf makinasinin hafizasi dolunca ancak asagi inmek aklimiza geldi:)


The Lagoon - Lagoa Rodrigo de Freitas

Lagoon kuzey Rio tarafinda, sehrin ortasinda yer aliyor ve yukaridan bakinca kalp seklinde gibi. Lagoon’un cevresindeki apartmanlar Rio’nun en pahali yerleriymis. Hakediyorlar valla, lagoon cok guzel. Cevresi 7.5 km – yuruduk biliyoruz:) Aksam saatlerinde hava biraz serinlemeye basladiginda iyice kalabaliklasiyor. Su kenarinda acikhavada canlik muzigin de oldugu cafeler var. Cocuk bahceleri var. Lagoon’da deniz bisikleti kiralayabiliyorsunuz. Kiyida da bisiklet kiralanabiliyor, 3-4 kisi binebildikleriniz bile var. Lagoon cok eglenceliydi bence. Adim basi kucuk arabalariyla saticilar vardi bir kere. Akliniza ne gelirse. Balon, pamuk helva, sosisli sandvic, patlamis misir, icecek, kaynamis misir, kuruyemis, bilimum tatli, incik boncuk, giysi, taki vs. Onu da isterim bunu da isterim diye ordan oraya kosturan kucuk cocuklar gibiydik bir ara, aa burda churro diye bir tatli yapiyorlarmis deneyelim, aaa burda da baska bir tatli varmis onu da deneyelim, orda da mi birsey var kacirma geliyoruummm… Boyle boyle giderken baktik ki donuvermisiz etrafini:) Bazi noktalar – yani bazi saticilarin onleri – o kadar kalabalikti ki caddeden yurumek zorunda kaldik.

Lagoon’da bir de yilbasi agaci var. Dunyanin en buyuk yilbasi agaci olarak Guinnes rekorlar kitabina girmis. Yuksekligi 82 m. 2.8 milyon mikro lamba kullaniliyormus aydinlatilmasi icin. Isiklandirma calismalari 3 ay suruyormus ve bu yilkinde 1500 kisi calismis. Her yil 26 Kasim’da isiklandiriliyor ve 6 Ocak’a kadar agac hep isil isil. Agacin bir diger ozelligi de yuzuyor olmasi (floating). Goletin icinde yer degistiriyor agac, birkatiginiz noktada olmayabilir yani ertesi gun:))

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Brezilyayi 2006'da gidip gorecegim ulke olarak listeme koydum, ya ilkbaharda yada yaza dogru kesinlikle gidecem.

Anlatiklariniz ve resimlerini gosterdiginiz manzalara o kadar guzelki insanin dunya gozuyle gormesi gereken yerlerden bi yer oldugu kesin. Bezen ve Adil sayfanizda gezinizi bu kadar detayli guzel anlatiginiz icin tesekkurler =)

Ayrica simdiden ikinizinde yeni yilinizi kutlarim, saglikli bir yil olmasini her ikiniz icin isterken ayni zamanda 2006'ninda sizlere 2005 gibi guzelikleri getirmesini dilerim. Sayfanizdan anlasildigi kadariyla bircok guzeligi 2005 birlikte yasayip anilara kattiniz.

Nice guzel anilar birakacak gunlere 2006'da =)

Bezen Hindistan dedi ki...

Guzel dileklerin icin cok sagol Cem. 2006 senin icin de guzellikler ve unutulmayacak mutlu anilarla dolu gecer umarim.

Brezilyaya yaz gibi gitmeni hic tavsiye etmem, burada yaz oldugunda orada kis oluyor cunku. Bahar daha iyi olur. Subatta karnaval var mesela. Ona da gitmeyi cok istiyorduk ama karnaval biletleri $700'den basliyor diye duyunca vazgectik:)

Adsız dedi ki...

Tavsiyenin icin tesekkurler Bezen.

Karnaval'a umarim islerimi ayarlayip gidebilirim, bekarken parayi rahat harciyabilme imkani varken karnavali kacirmiyayim.

Biraz interneteki brazilya kisimlarini dolasayim, bakarsin bir arkadas bulurum bana rehber olacak =)