Salı, Haziran 20, 2006

YE #11 - Balik 2. Durak

Balik yemeye devam ediyoruz. Iste ikinci 10 durak:

Baslangic noktamiz Istanbul. Ipek bizim icin balikli citir borek hazirlamis. Hamsili hem de. Yufkaya balikli harc konulduktan sonra sadece bir ya da iki kez cevirmek gerekiyormus, icinin iyice pismesi icin. Bunu da not ediyoruz. Yaninda bir de salata servis ediliyor. Salatanin suyuna banilarak yenen boregin tadina doyum olmuyor. Daha ilk durakta bu kadar yememek lazim diyip kendimizi zor tutarak ayriliyoruz Ipegin yanindan.

Aaa Derya da Istanbul'daymis. Firindan yeni cikmis sebzeli levregin kokusunu takip ederek evi buluyoruz. Hazirlik asamasini da tek tek gosteriyor bize Derya. Orjinal tarif kefal icinmis ama levrek de cok yakismis.


Sirada komsularim var. Cincinnati'de oturan Behiye ilk yaptigi baliklari begenmeyince onlari elemis ve ton balikli tortilla pizza da karar kilmis. Balik kokusu sevmemesine ragmen bize uc tarif denedigi icin kendisine tesekkur ediyoruz. Tortillayi pizzada kullanma fikri gittigi bir restaurantda aklina gelmis, ne kadar iyi olmus. Citir citir pizza dilimleri cok lezzetli.

New York'a Figen'in yanina geliyoruz. Figen etkinlige ilk kez katiliyor. Bizim icin izgara somon yapmis. Somonu yerken bir yandan da somon baliginin renginin aslinda beyaz oldugunu, ya yemine konan bir maddeyle ya da avlandiktan sonra suni olarak renklendirildigini ogreniyoruz.

Tekrar kita degistirdik, Izmir'de Hilal'in yanindayiz. Hilal de etkinlige ilk kez katilanlardan. Masanin ortasinda tum ihtisamiyla duran sebzeli levrek istah acici gorunuyor. Sebzeli levrek aluminyum folyoya sarilarak firinda pisirilen cok pratik bir yemek.

Simdi de ulke degistirelim. Serap Berlin'de yasiyor. Oyle guzel bir sofra hazirlamis ki gozlerimiz faltasi gibi aciliyor. Balikli secenekler arasinda guvecte sutlu balik, hardal soslu somon filetosu ve tereyagli karides var. Yemeye hangisinden baslayacagimizi bilemiyoruz, hepsi birbirinden guzel olmus.

Sevgul cagirinca Istanbul'a geri donduk. Menude firinda levrek var. Cok pratik, saglikli ve fazla koku yapmayan bu tarif yaninda salatayla beraber gayet hafif ve saglikli bir ogun oluyor.



Sevgul'den cikinca Seyma'nin yanina ugruyoruz. Seyma bize firinda patatesli tereyagli alabalik yapmis. Kiremitte ve firinda yapmis, hic agir balik kokusu yoktu evin icinde. Ustune tereyagi konularak beaber pisirilen alabalik ve patates cok lezzetli.

Hatice portakal agacinin altinda kozlenmis kirmizibiber, domates ve patatesli levrek ikram ediyor bize. Tarifi James Beard Yılın Yemek Kitabı ödülünü alan Rick Stein's Complete Seafood kitabından denemis. Davet sofralari icin harika bir tarif.

Bugunku son duragimiz Belcika. Evren'in mutfagindayiz. Italyan usulu sardalya ve fish & chips (balik ve patates kizartmasi) yiyoruz. Tuzsuz beyaz peynir ve sut un de icinde oldugu karisimi ekmeklere surmus, uzerine de sardalyalari koyup firina vermis Evren. Cok lezzetli aperatifler cikmis ortaya. Ingiliz usulu balik ve patates kizartmasini da sevmeyecek yoktur diye tahmin ediyoruz.

Yarin ucuncu turda bulusmak uzere...

1 yorum:

FB dedi ki...

Bezencim, harika tarifler geliyor. Senin bu sayfani not alip kaybetmemeli.
Sevgiler