Perşembe, Haziran 22, 2006

Ye #11 - Balik 4. Durak

Hic vakit kaybetmeden iste dorduncu 10 durak:

Ilk evsahibimiz Ankara'dan Nilufer. Ton baligindan cesitlemeler var karsimizda. Ton balikli makarna, ton balikli pizza ve ton balikli milfoy boregi. Boregi yetistirip yetistiremeyeceginden emin olamamis Nilufer, ama tarif o kadar kolay cikmis ki hemen onu da ekleyivermis.

Ikinci duragimiz Konya. Bengisu firinda patatesli palamut hazirlamis bize. Bengisu orjinal tarifi biraz degistirerek icine patates eklemis. Cok da iyi etmis. Renkli goruntusuyle cok guzel bir yemek olmus.


Okyanusu asip New Jersey'e geliyoruz. Alev'in somon sisini tadacagiz. Alev de benim gibi baligi kilciksiz sevenlerden:) Ananasla somon baligini birarada kullanmak benim hic aklima gelmezdi dogrusu. Bu guzel yemekte dikkat edilmesi gereken tek nokta somonu fazla pisirmemek.

Isvicre'den Dilek davet ediyor bizi, hemen gidiyoruz. Asma yapraginda tarhunlu barbunya nefis olmus. Hem mangalda hem de firinda denenmis bu tarif. Ayrica daha once yaptigi balik yemeklerinden de linkler vermis. Katildigi balik yemekleri kursundaki ahci bugulama baligin baligin tadini oldurdugunu, iyi bir baliga yapilabilecek en buyuk kotuluk oldugunu soylemis, bunu da not edip ayriliyoruz.

Tekrar Ankara'dayiz. Begum'un menusunde semizotu pestolu somon ve soslu levrek var. Firinda pisen labneli ve pestolu somon cok guzel olmus, sosa batirilarak kizartilan levrek de kizartma balik sevenler icin ideal.

Simdiki duragimiz Fransa. Sarah balik sarmasi cikariyor bize. Piserken acilmamasi icin strech filme sarilan file somonlar 10 dakika buharli bir tencerede ya da 5-7 dakika mikrodalgada pisirildiginde hazir oluyor. Pratik oldugu kadar da lezzetli bir yemek.

Istanbul'a geciyor ve Gulcan'in yanina ugruyoruz. Sinav haftasi oldugu ve evde baliga pek ragbet olmadigi icin balik pisirmemis Gulcan, ama bize taze ve balik balik arasindaki farklari ve baligin nasil saklanmasi gerektigini anlatiyor. Bu faydali bilgiler icin kendisine tesekkur ediyor ve hangi mevsimde hangi balik yenir ve balik nasil temizlenir yazilarini da merakla bekliyoruz.

Bursa'dan Emine mutfagina has bir tarifle karsiliyor bizi, kasarli alabalik. Aluminyum folyoya sarilarak ya da guvecte yapilabiliyor bu yemek. Tarifin orjinalinde bulunan mantar yerine enginar kullanmis Emine, cok da guzel olmus.

Levrek kokusu geliyor sanki bir yerden. Evet evet, Nezaket patates pullu levrek fileto hazirlamis bizi bekliyor. Seckin misafirlere sunmaya yonelik sik bir balik yemegi bu. Yaninda yesil salata ve/veya domates ve mantar sotelenerek servis edilebilir. Patateslerin levregin uzerine nasil yerlestirilmesi gerektigini de gosteriyor bize Nezaket.

Bugunku son duragimiz Istanbul. Hem Irem hem de Sahra etkinlik icin cok leziz tarifler denemisler. Gelin bunlara tek tek bakalim. Irem bize mantar soslu izgara balik sunuyor. Tariflerinde cipura kullanmis ama levregin daha iyi bir secim olabilecegini dusunuyor. Bir de bugulama denemis. Ikisi de cok guzel olmus.

Sahra insanin yemeye kiyamayacagi guzellikte bir ton balikli salata hazirlamis bize. Baligin kokusunu sevmedigi icin konserve balik tercih etmis. Salatanin icinde yok yok. Tadi da cok guzel ve sicak yaz gunleri icin ideal hafif bir alternatif.


Yarin son duraklarda bulusmak uzere...

Hiç yorum yok: